Päivä työtukialuksella

“Osallistuin toukokuun viimeisellä viikolla yhteisötyöviikkoon siirtämällä toimistoni yhdeksi päiväksi kivenheitonpäähän ministeriöstä, Pikku Roba 9:ssä sijaitsevaan Mothership of Work (MoW) -yhteisötyötilaan. Kannusteen tähän sain ministeriöni intranetissä huhtikuun lopulla julkaistusta yhteisötyöviikkoa käsittelevästä uutisesta.

Yhteisötyöviikko oli osa Työ2.0-hanketta, jonka takana ovat valtiovarainministeriö, Valtiokonttori, Senaatti-kiinteistöt ja Valtori. Hankkeen keskeisenä ajatuksena on, että ”Työ ei ole enää paikka, mihin mennään, vaan se, mitä tehdään”. Yhteisötyöviikon tarkoituksena onkin kannustaa kokeilemaan uudenlaista, fiksumpaa ja yhteisöllisempää työntekoa.

Teemaviikon nettisivuilla oli tarjolla monenmoista osallistumistapaa, mm. työskentelyä junassa Helsingistä Turkuun ja takaisin. Itseäni houkutteli eniten päästä tutustumaan freelancereiden maailmaan uudenlaisessa coworking-tilassa. Tähän suuntaanhan valtioneuvostossakin on jo menty.

MoW on avattu helmikuussa 2016. Se on kuuteen kerrokseen levittäytyvä yhteensä 2200 m2 tila, josta osa on varattu tiloja vuokraaville firmoille tai itsensä työllistäjille ja osa on vapaasti päiväpassilaisten ja muiden jäsenten käytettävissä. On perinteisiä työpöytiä, sähköpöytiä, sohvaryhmiä, hiljaisia työhuoneita ja äänieristettyjä puhelinkoppeja. Tarjolla on kahvia, teetä ja popcornia. Taukotilassa isolla näytöllä pyörii slow-tv:tä ja musiikki soi.

Päiväpassi, jollaisella itse paikassa työskentelin, maksaa 31 euroa. Siihen sisältyy oikeus käyttää tiloja ja wifiä, tulostaa sekä nauttia kahvia ja poppareita, mutta ei esimerkiksi lounasta. Yhteisötyöviikkoon osallistuville päiväpassin tarjosi Työ2.0-hanke.

Valtioneuvostosta MoW:iin työskentelemään halukkaita ilmoittautui kolme. Aamupäivän ajan työskentelinkin saman pyöreän pöydän äärellä talon kuudennessa kerroksessa naapuritalojen kattojen tasalla ympäristöministeriöläisen kanssa. Teimme koneillamme omia töitämme, mutta ehdimme toki vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia omista taustoistamme, töistämme ja työympäristöistämme työn ohessa sekä erityisesti lounaalla. Lounaan nautimme MoW:in alakerrassa sijaitsevassa Publikissa, jossa ruokailin ensimmäistä, mutta en takuulla viimeistä kertaa. 

Päivästä päällimmäisenä mieleen jäin vahva ajatus siitä, että työympäristön vaihtelu virkistää! Työ tosiaan ei ole enää se oma lokero viraston uumenissa. Olipa mukava myös vaihtaa ajatuksia muualta olevan kollegan kanssa muutoinkin kun jonkun kiireisen kokouksen päätteeksi. Kokonaisuudessaan päivä oli mukava, tehokas, sosiaalinen ja virkistävä. Kiitos Työ2.0, toivottavasti kohdataan taas!”

#yhteisötyöviikko #Työ2.0 #suosittelen

Aino Lehto, puolustusministeriö